Categories

Πίνακας Αιώνιοι Εραστές

Στην αρχή του χρόνου, το σύμπαν ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι, το ψύχος και τη σιωπή. Μα το σκοτάδι είχε γοητεία, το ψύχος ένταση και η σιωπή γαλήνη. Η όψη τους μπορεί να έμοιαζε απειλητική και αφιλόξενη, αλλά στην ουσία δεν ήταν τίποτα παραπάνω από έναν άδειο καμβά που πρόσμενε το φως, το χρώμα και τη ζωή. Τότε ήταν που αποφάσισαν να κάνουν την αρχή, έτσι το σκοτάδι υποχώρησε, το ψύχος χαμήλωσε την έντασή του και η σιωπή μίλησε και είπε μία και μοναδική λέξη που αντηχεί μέσα στους αιώνες στα πέρατα του σύμπαντος, ακόμα και μέχρι σήμερα και αυτή η λέξη ήταν… ζωή.

Από εκείνη τη μαγική στιγμή γεννήθηκε το δέντρο της ζωής και εκείνο με τη σειρά του δημιούργησε δύο πνεύματα τον Ήλιο και την Σελήνη.

Ο Ήλιος και η Σελήνη, ερωτεύτηκαν παράφορα και ο έρωτάς τους γέμισε το σύμπαν με φως και χρώματα.

Μα πολύ σύντομα είχε έρθει η ώρα οι δύο εραστές να αποχωριστούν. Ο Ήλιος έπρεπε να μείνει σταθερός και η Σελήνη να ταξιδέψει μακριά του για να δημιουργηθεί ζωή και αλλού.

Ο Ήλιος βλέποντας στο πρόσωπο της Σελήνης την οδύνη του αποχωρισμού, την οποία αισθανόταν και εκείνος μέσα του, την πήρε αγκαλιά και άρχισε να στροβιλίζεται μαζί της στο κέντρο του σύμπαντος. Η δίνη του έρωτά τους δημιούργησε πολύχρωμα σπειροειδή νεφελώματα, που έγιναν ο τόπος όπου γεννήθηκαν τα αστέρια και καθώς εκείνη απομακρυνόταν από κοντά του δημιουργήθηκαν οι πλανήτες.

Το μακρινό και μοναχικό ταξίδι της Σελήνης την έφερε κοντά σε έναν ξεχωριστό πλανήτη και εκείνη κατάλαβε αμέσως ότι είχε φτάσει στον προορισμό της. Μα ο πλανήτης αυτός ήταν σκοτεινός. Με τον Ήλιο τόσο μακριά της και δίχως κανέναν άλλον τρόπο να επικοινωνήσει μαζί του, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να τραβήξει το βλέμμα του εκεί που βρισκόταν εκείνη.

Έτσι η Σελήνη χάρισε στον πλανήτη αυτό, το πανέμορφο φως της και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το γαλάζιο χρώμα στο σύμπαν.

Η ομορφιά του πλανήτη τράβηξε την προσοχή και την θέρμη του Ήλιου και καθώς οι ζωογόνες ακτίνες του ακούμπησαν τη γη και τις θάλασσές της, δημιουργήθηκε η ζωή.

Μα η Σελήνη δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει στο πλάι του, γιατί για να δημιουργηθεί η ζωή έπρεπε να θυσιάσει η ίδια το φως της ύπαρξής της. Η αιώνια αγάπη του ήλιου για εκείνη βρήκε τελικά τρόπο, αν και από μακριά, να παραμείνουν για πάντα μαζί.

Έτσι μέσα σε κάθε ζωή που άρχισε να δημιουργείται, έβαλε μία σπείρα για να της θυμίζει την αγάπη τους και εκείνη μέσα στα γαλάζια νερά της θάλασσας δημιουργεί μέχρι και σήμερα δίνες για να υπενθυμίζει στον ήλιο την ένταση του έρωτά τους.

Και όταν η νύχτα διαδέχεται την ημέρα, εκείνος την αγκαλιάζει με το φως του, αποκαθιστώντας την μαγεία της ύπαρξής της.

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

  • Χειροποίητος Πίνακας
  • Υλικά: Ξύλα θαλάσσης και κοχύλια, πάνω σε καμβά
  • Πιστοποιητικό αυθεντικότητας, επισυνάπτεται
  • Αποστολή σε όλη την Ελλάδα

Φωτογραφία: Θεόδωρος Κολέλης

Λίγα λόγια για τα έργα της Νικολέτα Ψάλτη

Όλα τα έργα που κατασκευάζει η δημιουργός Νικολέτα Ψάλτη είναι πρωτότυπα και μοναδικά. Το κυρίαρχο στοιχείο όλων των έργων της είναι τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιεί, τα οποία κατά κύριο λόγo συλλέγονται από τις ακρογιαλιές και μέσα από τη θάλασσα.

Για πρώτη φορά τα ταπεινά βότσαλα γίνονται καλαίσθητα κοσμήματα. Φύκια και κοράλλια κοσμούν φωτιστικά και έπιπλα. Τα μοναδικής ομορφιάς ακατέργαστα ξύλα και ξύλα θαλάσσης, που συλλέγει η ίδια η δημιουργός από δάση και παραλίες, μεταμορφώνονται σε εκκεντρικά έργα τέχνης, έπιπλα και φωτιστικά που φωτίζουν μοναδικά τους χώρους στους οποίους τοποθετούνται.

Ο συνδυασμός του plexi glass με τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιεί η Νικολέτα Ψάλτη δεν είναι τυχαίος, καθώς η διαφάνεια του plexi glass αναδεικνύει τα φυσικά στοιχεία του κάθε έργου, που συνθέτει η ίδια με το μοναδικό εκκεντρικό ύφος της.

Το ασήμι και το φίλντισι είναι δυο υλικά που η δημιουργός συνδυάζει με τη ζεστασιά του ξύλου δημιουργώντας μια μοναδική ισορροπία μεταξύ της διάδοσης του φωτός και των αντανακλάσεων που δημιουργούν τα υλικά αυτά μέσα στο χώρο.

Οι δημιουργίες της Νικολέτας Ψάλτη αποτελούν έργα τέχνης. Ο απώτερος σκοπός της δημιουργίας τους είναι η έκφραση και η αλληλεπίδραση των αισθήσεων του ανθρώπου με φυσικά ακατέργαστα υλικά μέσα στο χώρο του.

Οι πίνακες της Νικολέτας Ψάλτη απεικονίζουν το δέντρο της ζωής και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του.

«Αγαπώ το δέντρο της ζωής, γιατί έχει για μένα πολλούς συμβολισμούς. Είναι το δέντρο της σοφίας, της ομορφιάς, της προστασίας, της αφθονίας, της δύναμης, της χάρης του Θεού. Με τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιώ μπορεί να πάρει κι άλλες μορφές και συμβολισμούς».

Η αξία των έργων της Νικολέτας Ψάλτη είναι ανεκτίμητη. Κάθε δημιουργία της πηγάζει μέσα από την καρδιά της και εκφράζεται με τον πιο απλό, ειλικρινή και δυναμικό τρόπο, επηρεάζοντας δραστικά την εικόνα και την αίσθηση του χώρου.

 

Share